Informații despre îngrijirea și păstrarea bijuteriilor
 

Bijuteriile confecționate manual sunt mai sensibile decât cele standard sau decât cele montate în metal. Sunt relativ sensibile la șocuri mecanice, cele din sticlă sau cristal sunt foarte casante și necesită atenție sporită. De aceea, pentru a vă bucura cât mai mult timp de ele, sunteţi rugată să încercaţi a respecta instrucţiunile de pe etichetă şi câteva sfaturi:

  1. Bullet Păstraţi-le în ambalajul original, într-o pungă cu ziplock ori învelite într-un material textil moale sau într-o cutie (separat de alte obiecte) ferite de praf şi impurităţi. Nu le depozitați împreună cu alte bijuterii, pentru ca se pot încurca, rupe sau crăpa ușor.

  2. Bullet Feriţi-le de praf

  3. Bullet Feriţi-le de sursele de căldură

  4. Bullet Evitaţi contactul lor cu apa - nu le purtați în timp ce faceți baie, duș, sauna, când înotați sau faceți băi termale și nici când dormiți. Daţi inelele sau brăţările jos înainte de a vă spăla pe mâini şi repuneţi-le doar după uscarea lor.

  5. Bullet Nu le supuneţi unor şocuri mecanice extreme (întinderi, loviri etc.)

  6. Bullet Nu le lasaţi la îndemâna copiilor - ei le pot rupe şi pot ingera componentele mici

    Într-un cuvânt: bijuteriile se pun ultimele și se scot primele.


În caz de accidente:

  1. Bullet lichidele dulci se elimină prin simpla clătire sub jet puternic de apă

  2. Bullet sosurile (chiar şi uscate) se curaţă prin înmuierea scurtă a porţiunii afectate în apă caldă (evitaţi înmuierea totală a bijuteriei, dacă nu este cazul), frecarea delicată a porţiunii cu o perie cu peri moi şi lungi şi detergent în cantitate mică, apoi clătirea abundentă (puteţi repeta cei trei paşi, dacă impurităţile nu s-au curăţat din prima).


Pietrele semipretioase și perlele de cultură se zgârie ușor, așadar sunteți rugată să evitați contactul lor cu obiecte ascuțite. De asemenea, depozitarea lor fără protecție textilă, în casete, împreuna cu alte bijuterii, le poate dăuna: se pot crăpa, sparge sau zgâria. Se sparg ușor și dacă sunt scăpate pe jos. Contactul cu transpirația, parfumurile, sprayurile, cremele sau alte substanțe chimice le poate deteriora sau le poate schimba aspectul original.


Bijuteriile cu cristale Swarovski sunt casante, se pot sparge sau ciobi usor. Necesită atenție sporită la depozitare: în cutii sau învelite în textile moi sau hârtie, separate de alte bijuterii (pentru a evita fricțiunea). Atenție la capacul cutiei, să nu exercite presiune pe bijuterii.

Părțile metalice se lustruiesc cu un textil moale sau cu piele de căprioară, fără apă.